Vissza az oldal tetejére

Átmeneti rítusok

Legyen Ön az első, aki véleményt ír erről a termékről

Szerző:
E könyv a magyar társadalomtudományi könyvkiadás nagy adósságai közé tartozik, mely a 20. század elejének klasszikus vallásantropológiai értekezése.

Van Gennep felfogása szerint a rítusok általános kategóriáján belül az "átmeneti rítusok" olyan csoportot képeznek, amelyek az emberélet fázisaihoz és fordulóihoz (születés, serdülés, ifjúavatás, házasság, halál stb.), avval összefüggésben pedig az egyén egyik társadalmi státusból és szerepből a másikba való kerüléséhez kapcsolódnak - az ember biológiai és kulturális létét ily módon egységbe foglalva. A közös funkció, a biológiai és szociológiai átmenet megvalósítása és megünneplése szolgál magyarázattal e látszólag heterogén rítusok összetartozására, illetve - van Gennep által felfedezett - egységes sémájára: arra, hogy mindegyikük hármas sémán alapul (elválasztó, határhelyzeti és befogadó rítusok), s hogy az átmenetet gyakran materiális szimbólumok formájában (pl: küszöb, kapu) is megjelenítik.

Van Gennep műve egy évszázad társadalomtudományi kutatását előlegezi meg; az elmúlt száz év néprajzi, folklorisztikai, kulturális antropológiai, szociológiai és vallástudományi művei, M. Gluckman, V. Turner és mások rítuskutatásai az Átmeneti rítusok fényében válnak igazán érthetővé és értékelhetővé.


Nyelv : magyar
Áfa kulcs : 5%
EAN : 9789637343377
ISBN : 9637343377
ISSN : 1586-1953
Megjelenés : 2007.
Kötésmód : ragasztott kartonált
Oldalszám : 184
Méret [mm] : 155 x 225 x 11
Tömeg [g] : 280 Tovább...

Ár: 2090 Ft

Az itt látható termék csak ismertetés, leírás, a katalógus része. Nem rendelhető tétel!

Kertészeti könyvek a Wiandt Kertészet webáruházában rendelhetők az alábbi linken:


Vélemények
Írja le saját véleményét

Only registered users can write reviews. Please, log in or register

Más könyvek