Vissza az oldal tetejére

Beszterce ostroma

Legyen Ön az első, aki véleményt ír erről a termékről


A Beszterce ostroma (1895) Mikszáth egyik legolvasottabb regénye. Nem véletlenül. A groteszk elemeket is hordozó mű, középpontjában egy negatív, mai szóhasználattal élve deviáns hőssel az író időszerűségének ékes bizonyítéka. Nedec várának ura, Pongrácz gróf egy magyar Don Quijote. A 19. században élve hadat üzen saját századának. Középkorias gesztusaival és tetteivel a nevetségességen túl az olvasó együttérzését s szeretetét is kivívja. Ez nem az "őrülteknek" kijáró elnéző szeretet, hanem a nagy álmok képviselője iránti rokonszenv.

Pongrácz gróf elmeállapota a 19. század mércéjével mérve orvosi eset. De így is környezete és kora fölé magasodik nemegyszer: a tiszta lovagi eszmények anakronisztikusak ugyan, ám sok vonatkozásban értékesebbek a jelennél.

Egy múlt századi negatív hős - mennyire 20. századi figura is. Ráadásul beteg. Betegség, mint sorsmetafora, antihős, mint középponti alak: 20. század világ és magyar irodalmának meghatározó típusa. Pongrácz gróf a mi századunk különceinek egyik előfutára.


Nyelv : magyar
Áfa kulcs : 5%
EAN : 9789636450830
ISBN : 9636450838
ISSN : 1217-6931
Kötésmód : ragasztott kartonált
Oldalszám : 192
Méret [mm] : 125 x 195 x 13
Tömeg [g] : 140 Tovább...

Ár: 0 Ft

Az itt látható termék csak ismertetés, leírás, a katalógus része. Nem rendelhető tétel!

Kertészeti könyvek a Wiandt Kertészet webáruházában rendelhetők az alábbi linken:


Vélemények
Írja le saját véleményét

Only registered users can write reviews. Please, log in or register

Más könyvek