Vissza az oldal tetejére

Breuer

Legyen Ön az első, aki véleményt ír erről a termékről

Szerző:
Kiadó: Vince Kiadó
Breuer Marcell, ahogy azt egy 1956-os Time Magazin találóan megfogalmazta, "a huszadik század formateremtőinek" egyike. A csővázas bútor megalkotásával huszonhárom évesen beírta nevét a design történetébe. Az acélcsőből hajlított, konzolos szerkezetű támlás szék, az úgynevezett Szabadlengő (Freischwinger) a modern belsőépítészet ikonikus darabjává vált. Ám építészként -márpedig elsősorban annak tartotta magát- Breuer egy olyan nemzedék tagja volt, akivel az utókor mostohán bánt. Walter Gropiusnál tizenkilenc, Mies van der Rohénál tizenhat, Le Corbusier-nél pedig tizenöt évvel fiatalabb lévén, túl későn érkezett ahhoz, hogy az építészet új korszakának nyitányában aktívan közreműködjék.
Breuer építészként a második világháború után teljesedett ki, olyan lenyűgöző alkotásokkal, úttörő megoldásokkal állt elő, amelyek a világ minden táján követendő mintaként szolgáltak pályatársai számára. Szerencsétlenségére a modernizmusnak ezt a háború utáni szakaszát, amely a posztmodern kritikáját mindmáig nem heverte ki, mostanság messzemenőkig diszkreditálják. Breuer lakóházaiból pedig -többségük az Egyesült Államok észak-keleti részén épült- időtlen szépségük és funkcionalitásuk ellenére hiányzik a forradalmi gesztus. Az ötvenes évek közepétől nagyobb építészeti projektjeiben ráadásul egy olyan anyagnak hódolt, amely áldozatul esett kora ítéletének: a simított nyers betonról van szó. S ami még rosszabbat tett neki: kései munkáiban az előre gyártott betonelemekből épített homlokzatot részesítette előnyben. Ez a fajta építészet ma már nem talál követőkre.
Breuer ennek ellenére nemcsak az egyik legtermékenyebb és üzletileg is legsikeresebb építészegyénisége a 20. századnak, hanem egyben a leginnovatívabb és legérdekesebb alkotók közé is tartozik. Mesteri érzéket mutat az arányok, formák, anyagok alkalmazásában. Betonépületeit vizsgálva olyan életpálya bontakozik ki, melynek minősége és erőteljes benyomása alól az ember nehezen vonhatja ki magát.


Méret (mm): 180 x 230 x 8
Oldalszám: 96
Megjelenés: 2007. Tovább...

Ár: 2161 Ft

Az itt látható termék csak ismertetés, leírás, a katalógus része. Nem rendelhető tétel!

Kertészeti könyvek a Wiandt Kertészet webáruházában rendelhetők az alábbi linken:


Vélemények
Írja le saját véleményét

Only registered users can write reviews. Please, log in or register

Más könyvek