Vissza az oldal tetejére

Ez a vonat elment

Legyen Ön az első, aki véleményt ír erről a termékről

Kiadó: Stil Nuovo

Kubinszky Mihály professzor és munkatársainak nagy terjedelmű és közel háromszáz képpel illusztrált monográfiája a magyarországi helyiérdekű vasútvonalak évszázados történetébe kalauzolja el az olvasókat. A vasúti mellékvonalak megépítését elősegítő törvényi szabályozás után kevesebb mint négy évtized alatt mintegy kétszáz vasúttársaság több mint tizenháromezer kilométer hosszúságú helyiérdekű vasútvonalat épített a történelmi Magyarországon. A girbegurba vicinálisok a vasúti fővonalakat - és azon keresztül az ország távolabbi pontjait - kapcsolták vonzáskörzetükhöz, a vármegyék és járások székhelyeit hozták közelebb a lakosság és a fuvaroztatók számára. A kicsiny, két-három-négyvágányos állomások, a típusterv alapján emelt épületek és a még szerényebb megálló-rakodóhelyek, valamint a táblás megállók sok ezerszámra sorakoztak az országban, és alapvetően hozzájárultak a térség dinamikus fejlődéséhez, európai színvonalú polgárosodásához.

Többéves kutatómunka és lázas szerkesztői igyekezet előzte meg a vicinális-monográfia 2009. őszi megjelenését. A kiadvány nem kíván versenyre kelni sem a vasútépítések történetéről már megjelent kiváló kézikönyvekkel, sem a vasúti földrajzi kiadványokkal. A szerzők lajstromba veszik az összes olyan HÉV-vasutat, amelyek az első világháború kitörésekor közforgalmat láttak el. A történeti-építészeti bevezetés után a mellékletben közlik az adott vasútvonal teljes felszerelését, illetve annak időbeli fejlődését. A szöveget elsősorban a vasutat, állomásokat ábrázoló korabeli képeslapok reprodukciói, valamint részletes és látványos térkép-illusztrációk egészítik ki.

A mellékvonali vasúthálózat részben Trianon következményeként - felbomlott, más közlekedési ágak fejlődésével tehetetlen agóniába süllyedt, vagy már réges-rég megszűnt. A kötet a működőképes közlekedési rendszert fénykorában mutatja be - amikor még mindenki vasúton utazott, és a vasút mindent elszállított.


Nyelv : magyar
Áfa kulcs : 5%
EAN : 9789630676649
ISBN : 9789630676649
Megjelenés : 2009.
Kötésmód : cérnafűzött kötött
Oldalszám : 400
Méret [mm] : 174 x 241 x 27
Tömeg [g] : 1 180 Tovább...

Ár: 6175 Ft

Az itt látható termék csak ismertetés, leírás, a katalógus része. Nem rendelhető tétel!

Kertészeti könyvek a Wiandt Kertészet webáruházában rendelhetők az alábbi linken:


Vélemények
Írja le saját véleményét

Only registered users can write reviews. Please, log in or register

Más könyvek