Vissza az oldal tetejére

Keserű óceán

Legyen Ön az első, aki véleményt ír erről a termékről

Kiadó: Gold Book

A Keserű óceán mesteri, meghatározó mű a II. világháború talán legkevésbé ismert csatájáról, az Atlanti csatáról. A kétségbeesett küzdelemben brit, kanadai, amerikai légi és tengeri egységek szálltak szembe a német tengeralattjárókkal, és győzedelmeskedtek felettük - ám rettenetes áron.

1939 és 1945 között több mint 36000 szövetséges tengerész és tengerészeti repülő, továbbá 36000 kereskedelmi tengerész vesztette életét az Atlanti-óceánon. A Nagy-Britannia szempontjából létfontosságú fegyvereket, élelmet és nyersanyagokat, illetve az Európában harcoló hadseregek utánpótlását próbálták eljuttatni rendeltetési helyükre. A katonák mellett minden egyes harckocsi, repülőgép és bomba hajók fedélzetén jutott át az Atlanti-óceánon. Ám akármilyen borzalmas veszteségeket szenvedtek el a szövetségesek, a németek veszteségei sokszorosan felülmúlták azokat. A német tengeralattjárók legénységének 80 százaléka soha nem tért haza, s ennél súlyosabb veszteségeket egyetlen fegyvernem sem szenvedett el egyik oldalon sem. A szövetségesek ádáz, sokszor elveszettnek tűnő harca az atlanti hajózási útvonalakért talán a II. világháború legkevésbé értett fejezete volt - egészen mostanáig.

David Fairbank White levéltári kutatások és a harcoló felek veteránjaival készített interjúk alapján elviszi olvasóit a hajók fedélzetére és a hullámok alá, miközben mindkét oldal szemszögéből feleleveníti a drámai összecsapást. A Keserű óceán magával ragadó közvetlenséggel idézi fel az 1940 és 1942 közötti időszakot, mely során Karl Dönitz tengernagy Ubootjai - a "761 tonnás, túlfűtött náci vérszomjtól hajtott, kemény farkasok" - nagyobb ütemben süllyesztették el a hajókat, mint ahogyan a szövetségesek pótolni tudták őket. Bemutatja azokat a technológiai áttöréseket, melyek 1943-ban megállították és megfordították ezt a folyamatot, köztük a továbbfejlesztett radart, a német haditengerészeti rejtjelezést feltörő gépeket és a nagy hatótávolságú bombázókat. A vadászokból üldözöttek lettek, az áramlat megfordult, ám a német flotta tovább harcolt, hiába csökkentek drasztikusan az esélyei.

White szinte szépírói tehetséggel eleveníti fel a német támadásokat visszaverő konvojok szívszorító történeteit. A tudományos alapossággal és rendkívül képszerű nyelvezettel megírt Keserű óceán méltán tarthat számot minden, a történelem iránt érdeklődő olvasó figyelmére.


Eredeti cím : Bitter Ocean
Nyelv : magyar
Áfa kulcs : 5%
EAN : 9789634261254
ISBN : 9634261254
Megjelenés : 2009.
Kötésmód : ragasztott kötött védőborítóval
Oldalszám : 264
Méret [mm] : 164 x 236 x 28
Tömeg [g] : 600 Tovább...

Ár: 2849 Ft

Az itt látható termék csak ismertetés, leírás, a katalógus része. Nem rendelhető tétel!

Kertészeti könyvek a Wiandt Kertészet webáruházában rendelhetők az alábbi linken:


Vélemények
Írja le saját véleményét

Only registered users can write reviews. Please, log in or register

Más könyvek