Vissza az oldal tetejére

Zsidó szakadás - Hamburgtól Nagymihályig

Legyen Ön az első, aki véleményt ír erről a termékről

Szerző:

A nagymihályi ortodox rabbikongresszus a különválást szorgalmazó ortodoxia egyik fő harcosának, Lichtenstein Hilélnek a kezdeményezésére gyűlt össze 1865 novemberében. Ezen a tanácskozáson a magyar ortodox rabbik aláírtak egy kilenc pontból álló szabályzatgyűjteményt, amelynek célja az volt, hogy a reformpártiak különböző törekvéseit elítélje. Ez a kilenc pontból álló "hittétel" három év múlva teljes mértékben körülbástyázta az ortodox tábor álláspontját, tehát végső soron magában hordozta a bekövetkezett szakadás csíráit. E deklarációk kizártak minden kompromisszumot vagy közeledést a két tábor - az ortodox és a neológ - között.

Miért kizárólag a magyar zsidóság történetében következett, következhetett be szakadás? Köves Slomó könyve erre is magyarázatot keres: "Magyarázatot adok arra a megosztottságra, amely az ortodox táborban alakult ki a döntvények kapcsán, és megpróbálom a neológ ideológia csíráit, illetve annak hiányát felfedezni a nagymihályi rendeletek után megmutatkozó reakciókban" - írja.

Magyarul nem született olyan történelmi munka, amely mélyrehatóan bemutatta volna a nagymihályi eseményeket, illetve azok ortodox vonatkozásait és résztvevőit. A hamburgi eseményeknek a nagymihályi döntvényekkel való összehasonlítása sem történt meg eddig.


Nyelv : magyar
Áfa kulcs : 5%
EAN : 9789638849373
ISBN : 9638849373
Megjelenés : 2009.
Kötésmód : ragasztott kartonált
Oldalszám : 352
Méret [mm] : 136 x 200 x 18
Tömeg [g] : 410 Tovább...

Ár: 0 Ft

Az itt látható termék csak ismertetés, leírás, a katalógus része. Nem rendelhető tétel!

Kertészeti könyvek a Wiandt Kertészet webáruházában rendelhetők az alábbi linken:


Vélemények
Írja le saját véleményét

Only registered users can write reviews. Please, log in or register

Más könyvek